Tips voor januari:
Vanaf januari kan de Blauwe regen worden gesnoeid: Tijdens de groei van deze slingerplant ontstaan er twee soorten twijgen. Een aantal twijgen blijven opvallend kort. De ogen op deze twijgen zullen het volgend voorjaar allemaal, zonder uitzondering, bloeien. De andere worden meterslang (in het beginstadium worden enkele van deze scheuten geleid langs de plek waar men de plant wil laten groeien). De meest gebruikte methode is de lange, al dan niet windende ranken tot op maximaal 30 cm. terug te snoeien. Een andere methode is de lange ranken in de zomer reeds te kortwieken. Sommige tuiniers passen beide methoden toe. Als het niet vriest leilinden terugsnoeien: De zijtakken die het model van de boom vormen laten zitten en snoei alle takken die daarop groeien af.
Ook dakplatanen kunnen worden gesnoeid: Laat de takken die horizontaal het model vormen staan en snoei de takken die daarop groeien af.
Wilgen kunnen nu worden geknot: Snoei de twijgen die het vorige seizoen zijn gevormd af tot twee knoppen.
Tips voor februari:
Om de bloemen van Helleborus beter te kunnen zien mag het oude blad worden verwijderd. Bij meer vroegbloeiende planten zoals Vinca en Epimedium kan dit worden toegepast.
Bent u vergeten sneeuwklokjes te planten. Bij tuincentra zijn vaak potjes met bloeiende sneeuwklokjes te koop. Bloeiende sneeuwklokjes planten geeft ook een veel betere kans van slagen dan bolletjes planten, omdat deze vaak al zijn verdroogd.
Als het niet vriest fruitbomen, zoals appels en peren snoeien om meer lucht in de kroon te krijgen.
Tips voor maart:
Voor het snoeien van druif, kiwi, berk, noot en esdoorn is het nu te laat. Als deze nu nog worden gesnoeid loop je kans dat deze doodbloedt. De sapstroom is nl. al op gang gekomen.
Vaste planten en siergrassen moeten worden afgeknipt. Let hierbij op het nieuwe groen, vooal bij de siergrassen.
De rozen zijn toe aan een snoeibeurt. Compost of koemest(korrels) erbij voor een gezonde groei.
Heesters die bloeien na 1 juli (zomerbloeiers) kunnen nu worden gesnoeid. Vlinderstuik, Annabel-hortensia en pluimhortensia zijn voorbeelden hiervan. De gewone boeren hortensia bloeit juist op het hout van vorig jaar, deze kan wel wat worden uitgedund en de uitgebloeide bloemen kunnen eruit.
Tips voor april:
Houdt de border onkruidvrij en bewerk hem met compost.
Vroegbloeiende heesters en klimmers worden na de bloei gesnoeid b.v. Clematis montana.
Tot eind april kan worden aangeplant of verplant, wacht met groenblijvende struiken het liefst tot deze maand. Daarna kan worden aangeplant met containerplanten.
De sterke kuipplanten mogen eind april naar buiten of iets eerder als het niet meer vriest. Voorkom verbranding door ze eerst een week in de schaduw te zetten.
Tips voor mei:
Buxus: U kunt vanaf begin mei uw Buxussen knippen. Doe dit op een bewolkte dag, bij voorkeur als het pas geregend heeft. Zorg voor scherp en schoon gereedschap, haagjes kunt u wel met een electrische buxusschaar knippen, maar vormen als bollen e.d. knipt u het liefst met de hand. Bij www.detuinheeren.nl is een kleine heggeschaar, heel geschikt voor het knippen van buxussen, te koop. Na het knippen mest voor buxushagen geven. Kijk hiervoor op www.xardin.nl
Uitgebloeide bloembollen: Na de bloei de uitgebloeide bloemen uitknippen. Zo’n zes weken na de bloei kan het blad van (verwilderings)bloembollen worden weggehaald. Door een knoop in een bosje blad te leggen is het gemakkelijker het blad tussen andere planten weg te stoppen. Bij Alliums mag het blad gerust tijdens de bloei worden weggeknipt. Veel bollen hebben baat bij wat kalk, beendermeel of b.v. rozenmest na de bloei.
Tips voor juni :
Hagen zoals beuk, haagbeuk en Taxus moeten worden gesnoeid, het liefst rond de langste dag. Dan hebben de planten de sterkste groei gehad en op deze manier kan vaak worden volstaan met 1 snoeibeurt. Als u liever wat eerder en vaker snoeit mag dat gerust, het kost alleen meer werk. Haagplanten hebben slapende knoppen die na een snoeibeurt geactiveerd worden. Na de snoei ontstaan nieuwe scheuten die uitlopen en de plant een volle vorm geven. Als er heel lang niet gesnoeid is zal de plant er na een rigoureuze snoei open en kaal uitzien. Het duurt dan soms jaren voor er weer een mooie dichte haag gegroeid is. Na half september snoeien is niet zo goed. De liguster zal vaker gesnoeid moeten worden om hem goed in model te houden. Het is een hele snelle groeier en moet in het groeiseizoen wel om de 6 weken gesnoeid worden. Coniferen zoals Chamaecyparis en Thuja mogen nooit tot op het kale hout teruggesnoeid worden. Deze soorten hebben geen slapende knoppen en zullen dan nooit meer uitlopen. |
|