Tips voor januari:

Vanaf januari kan de Blauwe regen worden gesnoeid:
Tijdens de groei van deze slingerplant ontstaan er twee soorten twijgen. Een aantal twijgen blijven opvallend kort. De ogen op deze twijgen zullen het volgend voorjaar allemaal, zonder uitzondering, bloeien. De andere worden meterslang (in het beginstadium worden enkele van deze scheuten geleid langs de plek waar men de plant wil laten groeien). De meest gebruikte methode is de lange, al dan niet windende ranken tot op maximaal 30 cm. terug te snoeien. Een andere methode is de lange ranken in de zomer reeds te kortwieken. Sommige tuiniers passen beide methoden toe.
 
Als het niet vriest leilinden terugsnoeien:
De zijtakken die het model van de boom vormen laten zitten en snoei alle takken die daarop groeien af.

Ook dakplatanen kunnen worden gesnoeid:
Laat de takken die horizontaal het model vormen staan en snoei de takken die daarop groeien af.

Wilgen kunnen nu worden geknot:
Snoei de twijgen die het vorige seizoen zijn gevormd af tot twee knoppen. 

Tips voor februari:

Om de bloemen van Helleborus beter te kunnen zien mag het oude blad worden verwijderd.
Bij meer vroegbloeiende planten zoals Vinca en Epimedium kan dit worden toegepast.

Bent u vergeten sneeuwklokjes te planten. Bij tuincentra zijn vaak potjes met bloeiende sneeuwklokjes te koop. Bloeiende sneeuwklokjes planten geeft ook een veel betere kans van slagen dan bolletjes planten, omdat deze vaak al zijn verdroogd.

Als het niet vriest fruitbomen, zoals appels en peren snoeien om meer lucht in de kroon te krijgen.

Tips voor maart:

Voor het snoeien van druif, kiwi, berk, noot en esdoorn is het nu te laat. Als deze nu nog worden gesnoeid loop je kans dat deze doodbloedt. De sapstroom is nl. al op gang gekomen.

Vaste planten en siergrassen moeten worden afgeknipt. Let hierbij op het nieuwe groen, vooal bij de siergrassen.

De rozen zijn toe aan een snoeibeurt. Compost of koemest(korrels) erbij voor een gezonde groei.

Heesters die bloeien na 1 juli (zomerbloeiers) kunnen nu worden gesnoeid.
Vlinderstuik, Annabel-hortensia en pluimhortensia zijn voorbeelden hiervan.
De gewone boeren hortensia bloeit juist op het hout van vorig jaar, deze kan wel wat worden uitgedund en de uitgebloeide bloemen kunnen eruit.

Tips voor april:

Houdt de border onkruidvrij en bewerk hem met compost.

Vroegbloeiende heesters en klimmers worden na de bloei gesnoeid b.v. Clematis montana.

Tot eind april kan worden aangeplant of verplant, wacht met groenblijvende struiken het liefst tot deze maand.
Daarna kan worden aangeplant met containerplanten.

De sterke kuipplanten mogen eind april naar buiten of iets eerder als het niet meer vriest.
Voorkom verbranding door ze eerst een week in de schaduw te zetten.

Tips voor mei:

Buxus:
U kunt vanaf begin mei uw Buxussen knippen. Doe dit op een bewolkte dag, bij voorkeur als het pas geregend heeft.
Zorg voor scherp en schoon gereedschap, haagjes kunt u wel met een electrische buxusschaar knippen, maar vormen als bollen e.d. knipt u het liefst met de hand. Bij www.detuinheeren.nl is een kleine heggeschaar, heel geschikt voor het knippen van buxussen, te koop.
Na het knippen mest voor buxushagen geven. Kijk hiervoor op www.xardin.nl

Uitgebloeide bloembollen:
Na de bloei de uitgebloeide bloemen uitknippen.
Zo’n zes weken na de bloei kan het blad van (verwilderings)bloembollen worden weggehaald. Door een knoop in een bosje blad te leggen is het gemakkelijker het blad tussen andere planten weg te stoppen.
Bij Alliums mag het blad gerust tijdens de bloei worden weggeknipt.
Veel bollen hebben baat bij wat kalk, beendermeel of b.v. rozenmest na de bloei.

Tips voor juni :

Hagen zoals beuk, haagbeuk en Taxus moeten worden gesnoeid, het liefst rond de langste dag. Dan hebben de planten de sterkste groei gehad en op deze manier kan vaak worden volstaan met 1 snoeibeurt. Als u liever wat eerder en vaker snoeit mag dat gerust, het kost alleen meer werk. Haagplanten hebben slapende knoppen die na een snoeibeurt geactiveerd worden. Na de snoei ontstaan nieuwe scheuten die uitlopen en de plant een volle vorm geven. Als er heel lang niet gesnoeid is zal de plant er na een rigoureuze snoei open en kaal uitzien. Het duurt dan soms jaren voor er weer een mooie dichte haag gegroeid is. Na half september snoeien is niet zo goed.
De liguster zal vaker gesnoeid moeten worden om hem goed in model te houden. Het is een hele snelle groeier en moet in het groeiseizoen wel om de 6 weken gesnoeid worden.
Coniferen zoals Chamaecyparis en Thuja mogen nooit tot op het kale hout teruggesnoeid worden. Deze soorten hebben geen slapende knoppen en zullen dan nooit meer uitlopen.





 

Tips voor juli:

Juli is meestal een droge maand. Wilt u de border beregenen, doe dit dan 's avonds, zo voorkom je verbranding. Geef liever plaatselijk water aan planten die dat echt nodig hebben zoals b.v. Hortensia, Astratia en Astilbe dan de hele border steeds beregenen.

Knip uitgebloeide bloemen en lelijk geworden blad af. Tijdens en net na de eerste bloei bemesten stimuleert de herbloei.

Tips voor augustus:

In augustus kunnen hagen en snoeivormen van taxus, beuk en buxus nogmaals licht worden geknipt om mooi gevormd de winter tegemoet te gaan. Bij struikklimop alleen de vormverstorende takjes nog wegknippen om te zorgen dat de net verschenen bloeiwijze niet wordt weggeknipt.
Stop met bemesten van de hagen en borders.
Kijk nu nog goed wat in de borders niet bevalt, zodat in september herschikt en verplant kan worden.

Tips voor september / oktober:

September is voor vele planten een ideale plantmaand. De bodem is nog warm, waardoor de wortels snel aanslaan. Vooral wintergroene struiken en heesters kunnen met goed gevolg in deze maand geplant worden. Dat geldt ook voor alle vaste planten. Ook in oktober kan het nog. Hoe eerder het gebeurt, hoe sneller ze zich kunnen verankeren. Alleen grassen houden er niet zo van, die kunt u het beste in het voorjaar planten. Evenals enigszins vorstgevoelige planten zoals b.v. Ceratostigma en Akebia. Plant ook in een herfstige periode bij voorkeur bij bewolkt weer en niet tijdens een late hittegolf.

Tips voor november:

November is een geschikte maand om bomen te planten.
Arianne: "Tijdens mijn tuinreis in Engeland kreeg ik van een oude ervaren tuinman de volgende tips voor het planten van bomen:
Voor het planten van bomen kunt u het beste een ruim vierkant gat graven.
Plant de boom niet te diep; kijk goed hoe de boom in de grond heeft gestaan bij de kweker.
Geef altijd voeding van boven bij de boom in plaats van in het plantgat".

Wilt u vroeg in het voorjaar tijdens de eerste zonnestralen van een nieuwe tuin genieten dan is november een heel geschikte maand om een tuinontwerp te ( laten) maken.
In het begin van het jaar zijn hoveniersbedrijven nog niet zo druk bezet en kunt u op uw gemak een geschikt bedrijf zoeken om de plannen uit te voeren.
In maart wordt het plan uitgevoerd en in april kunt u genieten van de nieuwe tuin.

Tips voor december:

Voor de kortste dag moeten klimmers als druif en kiwi worden gesnoeid. Doet u dit later dan is de sapstroom al op gang gekomen en gaat de plant te bloeden (vocht drupt uit de afgeknipte takken) en kan de plant doodgaan. Een gemakkelijk geheugensteuntje is om de druif of kiwi te snoeien tussen kerst en nieuwjaar. Stel de klus even uit bij vorst. Laat de hoofdtakken zitten en knip de zitakken af op twee /drie knoppen.




 

 

 

 

 

 

 

 

Ontwerp site: ZieZo Vormgeving - Technische realisatie: iTREND Webdesign